Производи
FLaytout Menu
Жена што прави смути

Регулирање на телесната тежина

​Пет начини да ја вратите вашата мотивација

​Сузан Бауерман, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND - Sr. Директор, Светско образование и обука за исхрана 20 октомври 2023

Една од најтешките работи за слабеење е да останете мотивирани. Отпрвин се чувствувате фокусирани, целите високо и подготвени сте за предизвикот. Но, тогаш нешто се случува. Можеби вашата тежина не се намалува толку брзо. Можеби вашиот режим е премногу интензивен или возбудата од првите неколку недели исчезнала и сте изгубиле интерес.

Тоа не е диета. Тоа е промена на животниот стил.

Кога ни опаѓа мотивацијата, тоа помага да ги преиспитаме нашите причини зошто сакаме да изгубиме тежина на прво место. Каде и да сте во вашето патување, еве пет совети кои ќе ви помогнат да се вратите на вистинскиот пат и да ги постигнете своите цели.

Погледнете навнатре

Неуспесите се случуваат секому, но важно е да се запамети дека не сме дефинирани од грешките што ги правиме. Многу од однесувањата што се обидуваме да ги промениме се со нас долго време. Идентификувајте ги вашите предизвикувачи така што ќе ги запишете, размислувајќи за тоа што ги предизвикува, како вообичаено реагирате на нив и како би сакале да реагирате на нив.

Останете на вистинскиот пат

На почетокот нашиот дух е на високо ниво. Водиме сметка за тоа што јадеме, нашето ниво на активност, како се чувствуваме, промените во тежината итн., но понекогаш можеме да станеме самозадоволни и да паднеме во старите навики. Потребно е време за да се создадат нови навики, а одличен начин да го направите тоа е да следите што правите секој ден.

Бидете флексибилни

На почетокот на вашето патување за слабеење, веројатно си поставувате цели за себе. Но, само затоа што сте ја поставиле таа цел, не значи дека таа е врежана во камен. Понекогаш стануваме премногу амбициозни и преземаме повеќе отколку што всушност можеме. Одете со свое темпо. Напредокот сепак е напредок, дури и ако го правите бавно.

Скрши го долу

Кога имаме крајна цел што сакаме да ја постигнеме, тоа може да направи да се чувствуваме преоптоварени. Секогаш кога работите се чини дека се премногу, размислете за мали однесувања што ќе ви помогнат да ја постигнете целта. Што и да е, фокусирајте се на нив и дајте си признание за секој пат кога ќе го практикувате ова ново однесување.

Наградете ги малите достигнувања

Нема причина да не го наградите напредокот! Размислете за мали начини за славење кога сте четвртина од патот до целта или на половина пат. Најдете начини да ги наградите и мини достигнувањата, како на пример вежбање секој ден оваа недела или готвење три вечери дома.

Кога имате проблеми да се придржувате до исхраната, помага да се сетите што ве мотивирало на прво место. Секој е различен; не постои правилен или погрешен начин. Секој ден не заборавајте да одвоите момент за да си честитате за вашето патување и да се потсетите зошто решивте да започнете.