Производи
FLaytout Menu
Жена чита етикети на производи во самопослуга

Регулирање на телесната тежина

​Како да прочитате ознака за информации за исхраната

Herbalife 20 октомври 2023

Етикетата Nutrition Facts може да ви даде многу корисни информации, но што значи тоа и како може да ви помогне да направите подобар избор на храна? Разговаравме со нашите експерти кои ни кажаа што треба да знаете.

Чекор 1: Големина на порција vs. Предлог за сервирање

Која е разликата помеѓу порција и порција? Порција храна е официјалната количина што е наведена на етикетата, додека порција е количината што всушност ја јадете. Иако вашата порција можеби не е секогаш со иста големина како официјалната порција, сите информации за исхраната што се наведени на панелот Информации за исхрана се однесуваат на овие големини на порции.

Сегашната официјална големина на порција на пијалок е 250 милилитри, но многу пијалоци доаѓаат во многу поголеми лименки и шишиња кои може да содржат две или повеќе порции. Ако пиете шише засладен чај од 500 милилитри, би пиеле две порции, наместо една. Ова значи дека ќе треба да ги удвоите сите информации на информативниот панел за исхрана (kcal и шеќер) за да откриете колку сте внеле.

Слично на тоа, за етикетирање, една порција чипс од компир е 30 грама, што е околу 15 поединечни чипс. Меѓутоа, ако јадете од голема кеса, веројатно јадете неколку порции без воопшто да го сфатите тоа. Ако сакате да откриете колку kcal сте потрошиле, ќе треба да ги изброите или измерите вашите чипс пред да ги јадете.

Совет од нашите експерти:

Обидете се да ја измерите и измерите храната со вага и користете чаши за мерење додека не станете добри во „загледување“ на сопствените порции. Ако ги следите вашите калории, нема да ви користи многу ако не знаете колку навистина јадете.

Чекор 2: Хранливи материи, заситени масти и влакна

Означувањето за содржината на протеини, масти и јаглени хидрати се обезбедува на основа по порција. Истото важи и за шеќер, растителни влакна и сол. Како и со примерот погоре, исто така треба да знаете колку порции консумирате, за да можете точно да го процените внесот на овие хранливи материи.

Важно е да се запамети дека вкупните јаглени хидрати наведени ги вклучуваат сите форми на јаглени хидрати како што се шеќер и скроб. Под тој број може да најдете посебни листи за влакна и шеќер. Написот за шеќер вклучува додадени шеќери, како и природни шеќери (како природен шеќер во млеко или овошје). Имајќи го сето ова на ум, не е секогаш лесно да се знае од каде доаѓа шеќерот без да се погледне вистинската листа на состојки.

Чекор 3: % Референтен внес

Друга информација што може да ја видите на етикетата е колона со „% референтен внес“. Референтниот внес се стандардни препорачани нивоа на внес за различни хранливи материи кои се утврдени од Европската комисија за употреба на етикетите на храната. Информациите во оваа колона ви кажуваат колкав процент од препорачаниот внес за секоја хранлива материја се наоѓа во една порција храна.

1Реф: ЕЗ, Службен весник на Европската Унија, 2011 година, L304/18