Производи
FLaytout Menu
Жена која се одмора по тренингот на отворено

Фитнес

​Како да се избегнат заеднички пост-тренинг грешки

Herbalife 20 октомври 2023

Ако имате набиен распоред, постои голема можност да правите грешки по вежбање. Можеби правите едноставни грешки што ви го забавуваат напредокот. Еве шест грешки по тренингот кои треба да се обидете да ги избегнете.

Прескокнувајќи го ладниот

Добро ладење навистина може да му помогне на вашето тело да се опорави од било кое ниво на тренинг. Веднаш по вашиот тренинг е идеалното време да почнете да работите на подобрување на флексибилноста. Соодветното ладење е суштински дел од твојот тренинг.

Греење наместо Мраз

Одлично е да влезеш во сауна или пареа по интензивна сесија за вежбање, но топлинскиот стрес кој го ставаш на телото не е неопходно добар за тебе. За време на твојот тренинг, твоето тело мора да работи прекувремено за да бидеш кул. Додавањето на дополнителна топлина по тренингот може да го стресира вашето тело. Повеќето спортисти користат мраз по тренинг, или имаат ладен туш, за да помогнат во процесот на ладење.

Одеднаш застанувам.

Кога вежбате, вашиот крвен притисок се зголемува со цел да се справи со зголемените барања кои ги поставувате на вашето тело. Ако наеднаш престанете да се движите откако сте се исфорсирале за време на тренингот, се намалува и потребата за зголемен проток на крвта. Вашиот најдобар залог е постепено да го намалите интензитетот на вежбање, а потоа да престанете. На пример, ако сте во трчање, постепено намалувајте ја брзината и интензитетот за период од 10 минути додека на крајот не бидете во опуштена прошетка.

Не се грижиш за твојата кожа.

Многу луѓе го завршуваат својот тренинг и ја напуштаат салата пред да ги измијат рацете и лицето. Можеби се упатуваат кон дома за да скокнат право во тушот, но за тоа кратко време можат да шират бацили и да ги зголемат шансите да имаат непотребен пробив. Добро измијте го лицето и рацете пред да ја напуштите салата.

Не е хидрирачки.

Кога вежбате, особено во топла клима, вашето тело се поти со цел ефикасно да ја олади температурата на вашето тело. Заборавањето на рехидратацијата по вашиот тренинг може да биде опасно, што доведува до дехидратација и замор. Додека го завршувате тренингот, бидете сигурни дека ќе почнете да пиете електролитен балансиран1 пијалок за да му помогнете на вашето тело да се опорави и да ја замени целата течност што ја изгубивте.

Заборавајќи да јадеш

Некои луѓе природно се чувствуваат гладни по сесијата во салата, па јадат здрава ужина. Други се толку зафатени да се враќаат на работа што забораваат да јадат. Јадењето протеини и јаглехидрати по тренингот може да му помогне на вашето тело да ги поправи и наполни своите продавници за енергија. Заборавајќи да го потхраните вашето тело по тренингот може да ги забави вашите резултати во градењето на мускулите. Обиди се да имаш ужина богата со протеини веднаш по твојот тренинг. 2.

1.ACSM, 2016

2.Jager et al., 2017