Производи
FLaytout Menu
Човекот се одмора од работа и гледа низ прозорецот.

Регулирање на телесната тежина

​Како да се спречи стресот јадење

Herbalife 20 октомври 2023

Јадењето под стрес обично не го намалува стресот, а ако се практикува премногу често, може да ги зголеми и килограмите. Еве неколку совети како да ја победите оваа навика.

Емоционално јадење: Се случува.

Емоционалното јадење се случува на многу од нас од време на време. Можеби сте се развеселиле со чинија сладолед после невообичаено тежок ден или сте искршиле неколку француски помфрит од чинијата на најдобриот пријател додека сте го реафилирале катастрофалниот датум. Но, кога емоционалното јадење излегува од контрола - кога јадењето е првиот и најчест одговор на негативните мисли и чувства – време е да се направи слика.

Дали е емоционален или физички глад?

Постојат неколку приказни кои можат да ви помогнат да разликувате емоционална глад/ стрес јадење од вистински физички глад.

  1. Емоционалното јадење на стрес обично доаѓа одеднаш. Почнуваш да се чувствуваш стресно или напнато, и ваам! Желба за начос. Од друга страна, физичкиот глад има тенденција да доаѓа постепено. Почнуваш да се чувствуваш гладен, но можеш да почекаш да јадеш, што ти дава време да избереш мудро и да го задоволиш гладот со нешто што е добро за тебе. 
  2. Кога јадете кога сте под стрес добивате огромна желба за слатка храна, храна со висока масленост и висококалорична храна – и обично за некоја посебна храна (не едноставно чоколадо, туку парче од трослојна кремаста торта). 
  3. Откако физичкиот глад ќе биде задоволен и стомакот ти е удобно полн, тоа е сигнал дека имаш доволно и дека сакаш да престанеш да јадеш. Но кога емоциите се возачот, лесно е да го игнорираш она што ти го кажува стомакот. 
  4. Стресната исхрана може да го подигне вашето расположение моментално – тогаш, исто толку брзо, срамот и вината често влегуваат. Од друга страна, кога ќе завршите со оброк што го задоволил физичкиот глад, обично потоа не чувствувате вина за тоа што сте јаделе. 

Совети за справување со однесувањата на исхрана на стресот

  1. Чувајте дневник за храна – Дневникот за храна навистина може да ви помогне да видите што го поттикнува вашето стресно јадење. Секогаш кога ќе почувствувате потреба да јадете, запишете си колку сте гладни на скала од 1 до 10 (1 = ќе се онесвестам од глад; 10 = толку сум прејаден што морам да се раскопчам). 
  2. Поседувајте ги вашите чувства – Знаете дека емоциите се предизвик за вашето јадење стрес, па зошто да не ги признаете? Во ред е понекогаш да бидеш лут или осамен или досаден. Чувствата можеби се непријатни, но не и опасни. 
  3. Работете на вашите вештини за справување – Кога стресот ќе нападне, обидете се да се прашате: "Што е најлошото нешто што ќе се случи ако не јадам?". Да, нивото на стрес можеби ќе се зголеми малку, но чувството ќе помине. Вежбај да ги толерираш емоциите. 
  4. Пронајдете алтернативи за јадење – Одвојте неколку моменти за да размислите за вашите чувства и да размислите за начините на кои можете да го решите вашиот проблем. Направете список на работи кои можете да ги направите наместо да јадете, како одење, слушање музика или медитација. 
  5. Ослободете ги лошите навики – Емоционалните јадечи постојано ја засилуваат идејата дека најдобриот начин за лекување на негативните емоции е со храната. И како и другите лоши навики, исхраната се случува пред да имаш шанса да размислиш за тоа. Значи, треба да ги "не научиш" лошите навики и да вежбаш да правиш нешто друго освен јадење кога ќе нападне лош ден.
  6. Почекајте малку – луѓето што јадат кога се под стрес често се плашат дека ако не ја задоволат преголемата желба за јадење, таа ќе стане уште поголема. Но, кога практикуваат одложување на тактиката, често се изненадени што поривот едноставно поминува.