Производи
FLaytout Menu
Двајца пријатели готват и се смеат заедно

Секојдневна исхрана и добросостојба

​Здраво варење, здраво вие

​Сузан Бауерман, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND - Sr. Директор, Светска едукација и обука за исхрана 20 октомври 2023

Вашиот систем за варење е неверојатен. Тоа прави толку многу без ние дури и да го сфатиме тоа. Од разложување на храната во хранливи материи и енергија, до отстранување на отпадот од вашето тело и играње клучна улога во имунолошкото здравје, здравото црево може да има огромно влијание врз вашата целокупна благосостојба 1, 2.

Она што го јадете и начинот на кој го живеете вашиот живот може да влијае на благосостојбата на вашиот дигестивен систем 3.

Урамнотежената исхрана богата со хранливи материи може да помогне да се хранат сите клетки на вашето тело, вклучувајќи ги и оние во вашиот дигестивен тракт. Вашиот мозок и вашиот дигестивен тракт се во постојана комуникација едни со други преку серија сигнали. Неверојатна количина на информации поминува помеѓу цревата и мозокот, толку многу што нервниот систем кој живее во вашиот дигестивен тракт често се нарекува “втор мозок” на телото.

Згора на тоа, вашата цревна микрофлора игра важна улога во имунитетот и клетките што го обложуваат вашиот дигестивен тракт делуваат како физички и биолошки бариери против микробните напаѓачи 2. Сите овие системи помагаат да се заштити вашето тело од бактерии и вируси кои би можеле да ве разболат.

Дали правите доволно за да се грижите за вашиот систем за варење? Составивме неколку совети кои ќе ви помогнат да постигнете оптимална благосостојба на цревата.

Влакна, течности и дигестивно здравје

Една од најважните работи што можете да ги направите за да се грижите за вашето дигестивно здравје, е да бидете сигурни дека консумирате доволно влакна*. Просечниот човек треба да консумира 25-30 грама влакна дневно 5. Кога станува збор за влакната, повеќето луѓе мислат за тоа како супстанца која помага да се одржи дигестивниот процес во движење - а одредени влакна го прават токму тоа*. Но, не сите влакна работат на ист начин, поради што често зборуваме за два вида влакна.

Нерастворливите и растворливи влакна можат да дејствуваат на различни начини. Вашиот дигестивен систем е дом на трилиони микроорганизми и исто така е составен од илјадници видови 6. Оваа бактериска колонија се нарекува цревна микробиота. Микробиотата на цревата е како моќен екосистем кој содржи добри и лоши бактерии. Цревната микробиота на секоја личност е единствена за нив и нивните здравствени потреби.

Можете да внесете корисни бактерии во вашиот систем, со консумирање пробиотици кои можат да се најдат во одредена храна. Тие вклучуваат јогурт и кефир, кисели краставички, кисела зелка, мисо паста и маслинки 7.

Вежбање, стрес и дигестивно здравје

Редовното вежбање може да помогне да се поддржи дигестивното здравје на повеќе начини. Како што вашите мускули се контрахираат и вашиот здив се продлабочува за време на вежбањето, вашите цревни мускули се стимулираат, што пак помага да се движи храната низ вашиот систем 8.

Општо познато е дека вежбањето е добар начин за намалување на стресот, но исто така може да помогне да се смират и олеснат дигестивните тегоби што можат да се појават како одговор на негативните емоции 9.

Врската помеѓу вашиот мозок и цревата е нешто што веројатно сте го доживеале во форма на “реакција на цревата”. Кога стресот или вознемиреноста штрајкува, вашиот мозок испраќа сигнал до вашите црева - и следното нешто што знаете дека имате churning стомакот.

1 Боланд М.Ј Сци Фуд Агрик. 2016 мај; 96 (7): 2275-83.
2 Јоо ЈИ, и др. Микроорганизми. 2020 октомври 15; 8 (10): 1587.
3 Конлон М.А., и сор. Хранливи материи. 2014 декември 24; 7 (1): 17-44.
4 Кријан ЈФ, и сор. Физиол Рев. 2019; 99 (4): 1877-2013
5 Реф. Ван Хорн Л. циркулација. 1997 17 јуни; 95 (12): 2701-4.
6 Сендер Р, и сор. PLoS Биол. 2016 август 19; 14 (8): e1002533.
7 Димиди Е, и сор. Хранливи материи. 2019 август 5; 11 (8): 1806
8 К ронин О, и сор. Кур Опин Гастроентерол. 2016 март; 32 (2): 67-73.
9 Реф. Чилдс Е, де Вит Х.. Преден физиол. 2014 година 1 мај; 5:161.
10 Галанд ЛЈ Мед Храна. 2014 декември; 17 (12): 1261-72
* Влакната од овесното зрно придонесуваат за зголемување на фекалниот дел