FLaytout Menu
Kvinne tilbereder en proteinshake med Formula 1 og jordbær

Daglig Ernæring & Helse

​​10 steg mot å starte en diett på riktig måte​

Susan Bowerman er direktør for ernæringsopplæring i Herbalife. Susan er en registrert klinisk ernæringsfysiolog og en styre-sertifisert spesialist i idrettsernæring. 6. mars 2024

Om noen ønsker å starte med en ny diett, sier det meg at de er dedikerte til planen og ivrige etter å komme i gang. En kostholdsendring vil sannsynligvis bidra til resultater, som betyr at det kan motivere deg til å legge mer innsats i å få en sunnere livsstil og til å holde deg til planen din.

Men, det er viktig å endre kostholdet på riktig måte. Det er ikke en god idé å kutte ned for drastisk på kaloriene da dette kan gjøre at næringsbalansen i kostholdet ditt blir dårligere. Om du ikke gir kroppen din en rimelig mengde drivstoff, kan du bli trøtt og sulten. En alt for streng diett er ofte for vanskelig å holde seg til i mer enn et par dager.

Om du leser videre, vil du finne min guide til å trygt starte en diett over en 2-ukers periode, på en måte som forhåpentligvis hjelper deg med å opprettholde din nye, sunne livsstil og se resultater.

1. Forplikt deg skriftlig til planen din

Skriv ned alle dine grunner til hvorfor du ønsker å komme i form, og heng opp listen et sted du vil se den hver dag så du kan referere til den når du kjenner at motivasjonen holder på å forsvinne.

2. Planlegg når du skal spise

Dette vil riktignok ta litt tid, men resultatene vil være verdt det. Det hjelper å styrke motivasjonen din om du setter opp en detaljert måltidsplan. Når du planlegger dine egne måltider kan du ta hensyn til hva du selv liker og ikke liker, og det vil hjelpe deg med å lage en detaljert handleliste.

3. Kast mat som ikke er en del av måltidsplanen din

Når du har bestemt deg for hva du skal spise, er det viktig å kaste alt som kan friste deg. Gå gjennom fryseren, kjøleskapet og skapene, og kast alle matvarer som ikke er en del av planen din eller som du tror kan friste deg når du mister motivasjon.

4. Spis fem ganger om dagen

Prøv å spise tre fulle måltider og to små mellommåltider hver dag, og planlegg at du skal spise hver 3-4 timer. Det gjør det enklere å spise mindre porsjoner under måltider og mellommåltider når du vet at det ikke er mange timer til neste gang. Mellommåltidene dine kan for eksempel være på formiddagen, ettermiddag eller på kvelden – men husk å planlegge det på forhånd så du ikke ender opp med raske, usunne alternativer med høyt kaloriinnhold.

5. Tilbered alle måltider hjemme

Å spise ute på restaurant er praktisk, men du har mye mer kontroll om du tilbereder alt hjemme de første par ukene av din nye, sunne spiseplan. Det kan være vanskelig å beregne kaloriene nøyaktig når du spiser ute — du vet ofte ikke 100% av ingrediensene eller akkurat hvor store porsjonsstørrelsene er. Når du tilbereder alle måltidene dine selv, er det mye lettere å holde oversikt over kaloriene dine.

6. Erstatt to måltider hver dag med en måltidserstatning.

Måltidserstatninger kommer i mange former, inkludert Herbalife Formula 1 Shakes. Det som gjør at de er så praktiske, er at de er porsjonskontrollerte, ernæringsmessig balanserte og du vet nøyaktig hvor mange kalorier shaken inneholder. Og de smaker nydelig, dette gjør at det ikke føles som du frarøver deg selv smakfull mat. Om målet ditt er å gå ned i vekt, er det mange som synes det er lettere å starte en diett ved å erstatte to måltider med en måltidserstatningsshake, og så spise en balansert og sunn middag.

7. Spis den samme menyen hver dag

I starten er disiplin viktig, derfor er det mange som synes det hjelper å spise det samme hver dag de første par ukene. Planlegg hva du spiser, hvor mye, og beregne kaloriene slik at du vet nøyaktig hva du får i deg hver dag. Når du ikke trenger å ta avgjørelser om maten din, trenger du ikke å bekymre deg for å gjøre feil i kaloritellingen eller bli fristet av et usunt alternativ.

8. Spis mer grønnsaker enn frukt, og mer frukt enn matvarer med mye stivelse

Om du prøver å spise mer frukt, er hele frukter måten å gjøre det på. Det blir raskt mange kalorier i fruktjuice, og du blir heller ikke mett av juice.

9. Start lunsj og middag med en salat

Når du begynner lunsj- og middagsmåltidene med en salat med lite dressing, begynner du å bli mett uten å få i deg så mange kalorier. Grønnsaker tar mye plass i magen, så å spise salat først kan hjelpe deg med å kontrollere porsjonsstørrelsen i hele måltidet. Å spise flere retter kan også hjelpe deg med å spise saktere.

10. Start alle måltider med et glass vann

Du blir ikke nødvendigvis så veldig mett av et glass vann — eller veldig lenge — men mange synes at det hjelper. Og siden mange mennesker ikke drikker like mye væske som de burde, kan det å starte hvert måltid med et glass vann bidra til å etablere denne sunne vanen.