FLaytout Menu
Kvinne leser produktetiketter i matbutikken

Vektkontroll

​Hvordan lese næringsverdier

Herbalife sine 19. oktober 2023

Næringsinnholdet kan gi deg mye nyttig informasjon, men hva betyr det og hvordan kan det hjelpe deg ta bedre valg? Vi snakket med ekspertene våre som fortalte oss hva du burde vite.

Trinn 1: Porsjonsstørrelse vs. Serveringsforslag

Hva er forskjellen mellom en servering og en porsjon? En servering av mat er den offisielle mengden som er oppført på etiketten, mens en porsjon er mengden du faktisk spiser. Selv om porsjonen din kanskje ikke alltid har samme størrelse som den offisielle serveringen, viser all næringsverdi som er oppført på næringsinnholdet til disse porsjonsstørrelsene.

Den nåværende offisielle serveringsstørrelsen på en drikk er 250 milliliter, men mange drikker kommer i mye større bokser og flasker som kan inneholde to eller flere porsjoner. Hvis du skulle drikke en flaske søtet te på 500 ml, drikker du to porsjoner, i stedet for en. Dette betyr at du må doble all informasjonen i næringsinnholdet (kcal og sukker) for å finne ut hvor mye du har drukket

På samme måte, for merking, er en porsjon potetchips 30 gram, som tilsvarer ca. 15 individuelle chips. Men hvis du spiser fra en stor pose, spiser du sannsynligvis flere porsjoner uten at du engang er klar over det. Hvis du vil finne ut hvor mange kcal du har spist, må du telle eller veie chipsene dine før du spiser dem.

Tips fra ekspertene våre:

Prøv å veie maten din med en kjøkkenvekt og bruk målebeger til du blir god på å «se» dine egne porsjoner. Hvis du prøver å følge med på kaloriene dine, vil det ikke hjelpe stort hvis du ikke vet hvor mye du faktisk spiser.

Trinn 2: Næringsstoffer, mettet fett og fiber

Merking for protein-, fett- og karbohydratinnhold gis per porsjon. Det samme gjelder sukker, fiber og salt. Som med eksemplet ovenfor, må du også vite hvor mange porsjoner du spiser, slik at du kan nøyaktig estimere inntaket av disse næringsstoffene.

Det er viktig å huske at det totale karbohydratet som er oppført inkluderer alle former for karbohydrater som sukker og stivelse. Under dette nummeret kan du finne separate oppføringer for fiber og sukker. Oppføringen for sukker inkluderer tilsatt sukker så vel som naturlig forekommende sukker (for eksempel naturlig sukker i melk eller frukt). Med alt dette i tankene er det ikke alltid lett å vite hvor sukkeret kommer fra uten å se på den faktiske ingredienslisten.

Trinn 3: % referanseinntak

Annen informasjon som du kan se på etiketten er en kolonne med «% Referanseinntak.» Referanseinntak er standard anbefalte inntaksnivåer for ulike næringsstoffer som er etablert av EU-kommisjonen for bruk på matetiketter. Informasjonen i denne kolonnen forteller deg hvilken prosentandel av anbefalt inntak for hvert næringsstoff som finnes i en servering mat.

1Ref: EC, Official Journal of the European Union, 2011, L304/18