FLaytout Menu
Par som handler i matbutikken

Daglig Ernæring & Helse

​Hvordan god ernæring støtter immunforsvaret ditt

​​Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training​ 19. oktober 2023

Immunsystemet vårt er intet mindre enn fantastisk. Det er et utrolig komplekst nettverk som jobber stille og utrettelig for å beskytte og forsvare oss. Vi har en tendens til å fokusere mer på immunitet om høsten og vinteren, ettersom kaldere vær og sykdommer har en tendens til å gå hånd i hånd. Dette er fordi vi tilbringer mer tid innendørs og er i nærmere kontakt med flere mennesker med mindre luftsirkulasjon, noe som utsetter oss for bakterier som kan gjøre oss syke.

Men det betyr ikke at immunforsvaret vårt ikke er på vakt resten av året! Det jobber døgnet rundt for å beskytte oss mot sykdom og infeksjon ved å oppsøke og ødelegge virus, bakterier og parasitter. Et effektivt og fungerende immunsystem avhenger av et næringsrikt kosthold og en balansert livsstil. Gi immunforsvaret den beste ernæringen mulig, slik at den kan fortsette å fungere og beskytte deg mot sykdom og infeksjon.

Få nok protein

Immunsystemet ditt har noen «spesielle krefter» i form av hvite blodlegemer. Disse cellene produserer spesialiserte proteiner kalt antistoffer som oppsøker og ødelegger angripende virus og bakterier. Antistoffer er proteiner. For at kroppen din skal fortsette å produsere antistoffer, må du innta en tilstrekkelig mengde protein i kostholdet ditt.

Proteinkilder som fisk, fjærfe og magert kjøtt kan gi kroppen din byggesteinene den trenger for å lage disse spesialiserte proteinene. Andre proteiner du kan prøve er soya og produkter fettfattige produkter.

Frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker er gode kilder til vitaminer, som vitamin A og C, som bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Vitamin C bidrar til reduksjon av tretthet og utmattelse, mens vitamin A også til å opprettholde normal hud og normale slimhinner.

Mange fytonæringsstoffer som finnes i frukt og grønnsaker fungerer som antioksidanter, som bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress og kan styrke kroppens evne til å bekjempe sykdom.

Ta vare på fordøyelsen

Det er viktig å ta vare på fordøyelsessystemet og holde det i god stand. Fordøyelseskanalen din er hjemmet til billioner av bakterier med mange funksjoner som fremmer helse. 1 Noen bakteriestammer hjelper til med å fordøye fiberen i matvarer, andre spiser tarmgass, mens andre produserer vitaminer som vitamin K og vitamin B12. 2 Når systemet ditt er har disse «gode» bakteriene, hjelper de også med å bli kvitt potensielt skadelige bakterier som kan komme inn i fordøyelseskanalen. Andre kilder for vennlige bakterier kan være kulturmeieriprodukter som yoghurt og kefir. 3

Et balansert og variert kosthold

Noen mennesker lider av medisinske tilstander som kan påvirke immunforsvaret. I dette tilfellet er ikke kosthold nok til å forbedre funksjonen til et kompromittert immunsystem. Men for friske mennesker, kan et balansert og variert kosthold tilpasset dine personlige behov hjelpe kroppen din. Når du prøver nye ting, husk å rådføre deg med din fastlege.

1Sender R. et al., PLoS Biol. 2016 Aug; 14(8): e1002533

2Hill MJ, Eur J Cancer Prev. 1997 Mar;6 and Rios-Covian D., et al., Front Microbiol. 2020;11:973.

3Groschwitz K.R. and Hogan S.P., J Allergy Clin Immunol. 2009 Jul; 124(1): 3–22.