FLaytout Menu
Kvinne som holder en bolle med yoghurt med müsli og frukt

Daglig Ernæring & Helse

​Tre viktige mat- og ernæringstrender

​​Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training​ 19. oktober 2023

De siste trendene innen ernæring er ganske enkle å finne. Vi hører ofte om nye mat- og kostholdstrender fra venner, familie, sosiale medier og rakst er det en hel rekke nye matprodukter i dagligvarehyllene. Når det gjelder mattrender, hvilke kan virkelig være til fordel for vårt velvære og hvilke kan du overse?

Vår seniordirektør for Worldwide Nutrition Education and Training, Susan Bowerman, deltok på det årlige Academy of Nutrition and Dietetics i Atlanta, Georgia for å se de siste ernæringstrendene. Dette er hva hun lærte.

Dette er alltid et morsomt og interessant møte å delta på – ikke bare for de pedagogiske øktene, men også fordi du kan se og smake på hundrevis av nye matprodukter fra forskjellige leverandører. Dette er mine topp tre trender fra årets treff som du bør holde et øye med.

Proteinrike mellommåltider

En av de mest åpenbare mat- og ernæringstrendene på møtet var protein. Mange av leverandørene jeg snakket med var ivrige etter å fortelle meg hvor mye protein det var i produktene deres – spesielt i mellommåltider! Jeg ble veldig glad for å se dette fordi det tyder på at vi kanskje begynner å gå bort fra ideen om at snacks er dårlig og at velbalanserte, sunne mellommåltider nå har sin plass i skapene våre.

Mellommåltider har fått et dårlig rykte fordi mange forbinder de med «snackmat» som gir lite utbytte ernæringsmessig. Mellommåltid sees ofte på som en dårlig ting fordi det anses som noe vi gjør først og fremst for underholdning, og ikke som noe vi gjør for å øke inntaket av vitaminer, mineraler eller protein.

En sunn matbit med protein tjener en rekke viktige formål. Det kan bidra til å holde sult i sjakk 1 mellom måltider, og det gir deg også en «spisemulighet» slik at du kan snike i deg mer næring i løpet av dagen.

Glutenfri er kommet for å bli

Uansett om folk må unngå gluten eller ikke, kan den glutenfrie trenden bidra til å tilføye mer variasjon og ernæring i kostholdet ditt. Siden den primære kilden til gluten i kostholdet er hvete, introduserer denne trenden alle slags interessante kornalternativer som quinoa, bokhvete, hirse, teff, amarant og mat laget av dem. Dette er en fin måte å tilføye variasjon i kostholdet ditt, ettersom hver plante tilbyr sitt eget unike sett med næringsstoffer, vil du også få et bredere utvalg av vitaminer, mineraler og fytonæringsstoffer.

Det er imidlertid en ting som er verdt å tenke på: glutenfritt betyr ikke nødvendigvis lavt kaloriinnhold. Mange har feilaktig hoppet på den glutenfrie trenden, forutsatt at det var en rett vei til vekttap. For ti eller femten år siden kunne dette ha stemt, ettersom det var såpass få glutenfrie produkter tilgjengelig at om man skulle unngå gluten betydde det (i hovedsak) at man unngikk hvete og alt som ble laget av det. Den gangen besto et glutenfritt kosthold hovedsakelig av frukt, grønnsaker og protein – og mindre raffinerte karbohydrater – så mange fulgte det.

De «gode» bakteriene

Det er en intens forskningsinteresse fokusert på tarmmikrobiomet. Fra det jeg så på møtet, vil du sannsynligvis se flere og flere produkter som er designet for å støtte veksten av disse «gode» bakteriene.

Fermentert mat kan være måten vi får disse gode bakteriene inn i mage-tarmsystemet 2. De fleste er kjent med gjærede meieriprodukter (som yoghurt og kefir) som kilder til disse bakteriene. Jeg prøvde også noe nytt: en dyrket (gjæret) cottage cheese. Det var også innpakkede gjærede rødbeter og gulrøtter.

1Njike, et al., 2016. Adv Nutr, 7(5), 866-878

2Ref. Dimidi E, et al. (2016)Nutrients. 2019 Aug 5;11(8):1806