FLaytout Menu
Kvinne drikker proteindrikk

​​Daglig ernæring og velvære​

​​Det er MASSE du kan gjøre for å bedre helsa di​

​​Herbalife​ 4. mars 2024

Dette vet de fleste, men i denne sammenhengen er MASSE et akronym for mat, aktivitet, stress, søvn og emosjoner. Lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, Michael Thorp, har gjennom et langt legeliv reflektert over hvordan vi kan bruke dette som en huskeliste for å ta bedre og sunnere valg i hverdagen vår.

I podkasten Bra for deg forteller Thorp entusiastisk om hvordan vi mennesker egentlig ikke er så rasjonelle som vi tror, og hvordan biologien spiller oss noen puss i jakten på det perfekte liv.


– MASSE inneholder egentlig ikke noe nytt og er ikke noe jeg har funnet på, men forhåpentligvis ligger det noen praktiske tips som du kan ta med deg i hverdagen, forteller Thorp.


Gå for det lavest hengende eplet


Det aller viktigste, uansett hva du vil forbedre, er å gå for det lavest hengende eplet. Er det noe du kan gjøre noe med? Ja, så gjør det da. Er det ikke noe du kan gjøre noe med, må du akseptere det.


– Mange pålegger seg selv for store prosjekter. Den 1. januar skal jeg skjerpe meg og begynne med..... Det å skjerpe seg hjelper ikke. Det eneste som virker er at det er gøy, og at det lønner seg for deg, mener Thorp.


Over tre episoder reflekterer Thorp, med programleder Nils Johan Halvorsen og direktør i Herbalife Mia Bergmann, om hvordan MASSE kan hjelpe oss mennesker til å få et lykkeligere og sunnere liv, men på dine premisser.


Lytt og lær mer om hva du bør spise, hvilken aktivitet du bør bedrive, om stress er farlig, og hvorfor du må rekke søvntoget – hvordan alt henger sammen og at emosjoner trumfer alt.


Her er et utdrag fra noen av Thorps sine MASSE tips.


Mat


Ingen bør bli overrasket over at man blir sulten. Du bør derfor planlegge måltidene dine, spise lite, og gjerne tre til fire ganger daglig.  Drikk masse vann og unngå raske karbohydrater – grønnsaker er aldri feil.


Aktivitet


Tilpass aktiviteten til situasjonen din. Finn noe du liker og tilpass gjerne etter ditt eget temperament. Er du stresset, kan det for eksempel hjelpe med en tur for å klarne tankene. Er du irritert – hva med litt boksing?


3 ganger i uka x 30 minutter. Tilpass belasting, og bruk trappetrinnsmodellen.


DET MÅ VÆRE GØY!


Stress


Alle sykdommer blir verre med stress. Stress kan være positivt, biologisk sett, men kun i korte perioder som en unntakstilstand. Hør meg fortelle om Antilopen på Serengeti, så forstår du hva jeg mener.


Søvn


Vi må sove nok. Husk at søvnmangel faktisk er en velbrukt torturmetode. Lær deg søvnkurven din og vær i seng når søvntoget kommer. Utover ettermiddag og kveld vil du begynne å føle deg trøtt hvert 90 minutt. Klarer du å time det til når du skal legge deg, vil du sovne i det hodet lander på puta.


Emosjoner


Er man deprimert blir alt vanskeligere. Søk hjelp, de fleste av oss har negative tanker av og til. Ta vare på dine nærmeste.