FLaytout Menu
woman warming up before running

Fitness

12 tips for treningsmotivasjon

Susan Bowerman, M.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND – Sr. Director, Worldwide Nutrition Education and Training 30. oktober 2023

1. Hjertehelse

Å delta i kardiovaskulær aktivitet er bra for hjertet ditt. Hjertet ditt er en muskel, og å presse det til å jobbe hardt noen dager hver uke kan bidra til å forbedre det. Hvis du regelmessig driver med kardiovaskulær aktivitet, kan du senke din generelle hvilepuls, noe som er bra for helsen din på lang sikt.

2. Glødende hud

Når du trener, øker du blodstrømmen rundt kroppen din. Gløden din etter trening varer kanskje ikke hele dagen, men du vil se mer strålende ut rett etter økten. Hvis du er heldig, vil den sunne gløden få deg til å se og føle deg bra.

3. Forbedret holdning

Å trene regelmessig kan gjøre at du blir mer bevisst på holdningen din. Når du får kroppstillit og bevegelsesbevissthet, blir du mer bevisst på hva som føles riktig for kroppen din. En slapp holdning kan bli en dårlig vane som tilhører fortiden. Som en ekstra bonus gjør en god holdning at du ser høyere ut.

4. Færre smerter

Hvis du har ømme og stive ledd som er forårsaket av å sitte hele dagen, vil det å bevege deg oftere bidra til å lindre stivheten. Ledd som er immobile har en tendens til å bli såre. Når du beveger deg regelmessig, forbedrer du bevegelsesområdet, og bevegelser i hverdagen blir lettere å utføre.

5. Forbedret kroppssammensetning

Når du gjør trening til en del av livsstilen din, vil du begynne å legge merke til endringer i hvordan du ser ut og føler deg. Du kan miste overflødig kroppsfett og få mager muskelmasse, noe som er flott for utseendet ditt, og det hjelper også kroppen din til å bli mer effektiv til å forbrenne kalorier. Å ha en høy prosentandel av mager muskelmasse krever flere kalorier bare for å opprettholde seg selv enn noen med samme vekt som har en høyere prosentandel kroppsfett.

6. Føl deg lykkeligere

Å utføre fysisk trening kan få deg til å føle deg lykkeligere i ditt daglige liv. En av grunnene til dette er at kroppen din frigjør en økt mengde endorfiner når du er aktiv. Endorfiner er kroppens naturlige lykkehormon. Du kan også føle deg lykkeligere fordi du tar godt vare på kroppen din. Denne følelsen av prestasjon kan ofte gjøre at du får en større følelse av velvære.

7. Kontroller vekten din

Trening kan bidra til å forhindre overflødig vektøkning og bidra til å opprettholde vekttap. Når du driver med fysisk aktivitet, forbrenner du kalorier. Jo mer intens aktiviteten er, desto flere kalorier forbrenner du.

8. Mer energi

Regelmessig fysisk aktivitet kan forbedre muskelstyrken og øke utholdenheten. Når du trener, må kroppen din levere oksygen og næringsstoffer til vevet ditt for å hjelpe det kardiovaskulærsystemet ditt til å fungere mer effektivt. Når hjertet og lungene fungerer mer effektivt, har du mer energi til å utføre dine daglige oppgaver.

9. Øk hjernekraften

Regelmessig trening kan bidra til å forbedre hjernens funksjon. Ulike studier har vist at kardiovaskulær trening kan skape nye hjerneceller (nevrogenese) og forbedre hjernens generelle ytelse. Studier tyder på at en hard treningsøkt også kan øke nivåene av et hjerneavledet protein (kjent som BDNF) i kroppen. BDNF antas å hjelpe til med beslutningstaking og høyere læring.

10. Mindre stress

Trening kan fungere som en midlertidig avledning fra daglig stress. Når du trener eller har det gøy med aktiviteter, tenker du vanligvis ikke på tingene i livet ditt som er vanskelige. Å ta deg tid ut av den travle dagen til å fokusere på deg selv kan redusere følelsen av stress. Mindre stress kan også hjelpe med vekttap, fordi mange mennesker spiser usunn mat for å bekjempe stress.

11. Møt nye mennesker

Trening gir en mulighet for sosial interaksjon som ellers kan mangle i livet ditt. Å starte en ny aktivitet kan hjelpe deg med å finne en ny vennekrets eller gi deg en sunnere mulighet til å få kontakt med gamle igjen. Så ofte går vi ut for å spise for å sosialisere, men å gjøre en aktivitet er mye bedre for midjen din.

12. Bedre søvn

Å være aktiv kan bidra til å forbedre søvnvanene dine av flere grunner. Trening øker kroppens kjernetemperatur. Når det kjøler seg ned til det normale, kan det hjelpe deg å føle deg avslappet og klar til å sove. Fordi aktivitet kan bidra til å redusere stressnivået ditt, kan det bli lettere å sovne.